Spring naar content

Diep in de shit

In Nederland hadden we een aantal voordelen, drugs bleven langer legaal en daarnaast hebben we van oudsher een uitgebreid smokkelnetwerk. In de jaren ’80 was er veel vraag en maar weinig concurrentie.

Je kocht voor 3000 gulden een kilo speed. Die verkocht je dan weer door voor zo’n 6000 gulden. In Engeland betaalden ze er zelfs 9000 gulden voor. En op cocaïne zaten al helemaal grote marges. Al met al zou je kunnen spreken van een goudmijn.

Of het ooit gevaarlijk werd? Jazeker, meerdere keren zelfs. Ik herinner me dat we een deal zouden sluiten in Spanje. Een vriend van me kwam met het plan. Ik rook dat het ergens niet deugde en ging niet mee. Ik stuurde wel een kameraadje van me. Die zou de boel een beetje in de gaten houden.

En wat bleek? Hij zag net voordat de deal gesloten zou worden dat er politieauto’s aan kwamen rijden. Die drugs werden in beslag genomen en hij moest vluchten. Wij kwamen er uiteindelijk goed mee weg, maar die vriend van me zat diep in de shit. Hij kreeg een groep Duitsers en Koerden achter zich aan. Die geloofden niet dat die lading ingenomen was. Van heel rijk was hij in één klap volledig bankroet. Hij dacht nooit meer te hoeven werken, een soort vervroegd pensioen, maar dat liep net even anders…

#ondermijnstad